–  Dette skulle jeg ønske noen hadde fortalt meg før jeg ble student

White, Black, Font, Line

Hvordan får jeg meg et liv utenfor lesesalen?

Og hva gjør jeg om jeg ikke liker det jeg trodde var drømmestudiet?

Det er både spenning og nerver knyttet til det å begynne å studere. Silje innså fort at studenthverdagen var annerledes enn den hun var vant til.

Først litt om meg: Selv begynte jeg å studere rett etter videregående, og jeg innså fort at dette var en ganske annerledes hverdag enn hva jeg var vant til. Denne perioden var preget av mange nye inntrykk, og problemstillinger som jeg ikke tidligere hadde tatt stilling til. Jeg håper at tipsene nedenfor kan bidra til at du, som kommende eller ny student, klarer å senke skuldrene et par hakk.

1. Finn deg en plass å bo

For de aller fleste er dette første gangen de flytter for seg selv. Som student er det mange muligheter i forhold til bosted, men de aller fleste bor enten i kollektiv, studentbolig eller i leilighet. Når det kommer til å finne bosted, er dette noe de fleste gjør gjennom Finn.no eller Hybel.no. Et lite tips kan være å sjekke aktuelle bosteder på Revju.no, som er en tilbakemeldingstjeneste på bosteder. Da unngår du uønskede overraskelser ved innflytting.

2. Få orden på studentbudsjettet

Som student kan du søke om lån og stipend gjennom Lånekassen. Dette kommer godt med for å dekke kostnader, som husleie, kollektivbilletter eller matinnkjøp. Med fullt lån og stipend mottar du godt over 8000 kroner i måneden, bortsett fra enkelte unntak, som januar og august der utbetalingene ligger på i overkant av 22 000 kroner og omtrent 11 000 kroner.

Det kan til å begynne med være utfordrende å skulle styre økonomien helt på egenhånd. Derfor kan det i starten være lurt å sette opp et budsjett, altså en oversikt over hvor mye penger du har til rådighet, samt hva disse skal gå til. På denne måten unngår du at du bruker mer enn du har. Allerede etter noen måneder vil du være ganske stødig på dette feltet, og det meste vil nærmest gå på autopilot.

3. Bytt studie om det føles feil

Noe som er utrolig viktig å formidle, og som det etter min mening snakkes alt for lite om, er at det er helt greit – og i tillegg veldig vanlig – å bytte studie. Om du ikke trives og tenker at "dette var kanskje ikke noe for meg likevel", så er det veldig enkelt og mest sannsynlig veldig lurt å se på hvilke andre alternativer du har.

Du har ikke dårlig tid og det vil alltid være både tid og rom for å prøve seg frem. Uansett utfall, vil du alltid være en erfaring rikere. Selv byttet jeg fra et annet studie ved en annen utdanningsinstitusjon til NHH etter ett år, og er veldig glad for det.

4. Finn studieteknikken som passer for deg

Det å studere er en tilvenningsprosess, og læringskurven varierer fra person til person. Hvilke studieteknikker som fungerer for deg, finner du ut etter hvert; ikke fortvil om det tar litt tid - det er mange som er i samme båt som deg.

Som elev på videregående skole har du en ganske fastspikret timeplan som er blitt satt opp av læreren din som det forventes at du innretter deg etter. Som student vil også noen tidspunkt bli satt for deg, men forskjellen er at lite er obligatorisk, og dermed er det ingen som vil passe på om du følger undervisningen eller ikke. Dette betyr at du i langt større grad må ha en god dose selvdisiplin for å henge med på kjøret. Som student står du også mye friere til å strukturere og legge opp dagene dine selv. En av fordelene ved å gå på NHH, er at det er et gjennomgående høyt nivå på studentene. Dette bidrar til å danne engasjement rundt læring, noe som er veldig motiverende!

5. Ikke blir skremt av matten

Noe mange lurer på, er hvordan studieløpet er bygget opp. På bachelornivå, som er det mest aktuelle å orientere seg rundt i første omgang, har du som NHH-student fire fag i semesteret. Disse kan deles inn i følgende fire bolker: samfunnsøkonomi, strategi og ledelse, metode og bedriftsøkonomi. Mer informasjon om dette, finner du på denne siden!

Siden veldig mange har spørsmål angående matten, kan det nevnes at det bare er ett obligatorisk fag i matte på NHH. Dette er lagt til det første semesteret. Faget bygger på det du har lært gjennom S1+S2/R1 på videregående, og vil derfor være svært overkommelig for de fleste. Dersom du liker matte, er det rikelig med muligheter til å ta flere mattefag videre i løpet, mens dersom du ikke er så begeistret for matte, kan du velge å styre unna disse.

6. Få deg et liv utenfor studiene

Studietiden er så mye mer enn pugging, forelesninger og eksamen. På NHH finner du en utrolig aktiv og engasjert student- og idrettsforening (NHHS). Med mer enn 120 studentgrupper, finner du noe for alle. Om noe likevel skulle mangle, er terskelen veldig lav for å starte opp egne grupper og lag.

Du kan også være med på å arrangere større arrangementer, som næringslivskonferansen Symposiet og idrettsarrangementet Bergen Challenge. Du har også UKEN som arrangeres hvert andre år, der hundrevis av studenter fra alle utdanningsinstitusjonene i Bergen går sammen for å lage en av Vestlandets største kulturfestivaler. Som du skjønner, er det mer enn nok å være med på. Det er dette som gjør NHH unikt!

Jeg håper tipsene mine var nyttige.
Lykke til med valg av studier!

NHH

NORGES HANDELSHØYSKOLE

Telefon +47 55 95 90 00

Adresse Helleveien 30, 5045 Bergen